Sıkça Sorulan Sorular

KEP iletisi gönderebilmeniz için e-İmzanız olması gerekmektedir ve e-İmza kurulumlarınızın bilgisayarınızda yapılmış olması gereklidir.

KEP adresinize “e-İmza ile Giriş” seçeneğinden, “TC kimlik” numaranız ile giriş yapın. Karşınıza gelecek olan işlem kodunu TürmobKep e-imza Uygulaması’na yazdıktan sonra e-İmza PIN kodunuzu girerek giriş sağlayınız.

Giriş yaptıktan sonra “Posta kutusu”na tıklayarak “İleti gönder” bölümüne geldiğinizde ilgili alanları doldurarak ve varsa ekli dosyanızı da ekledikten sonra “İmzala ve Gönder” seçeneğiyle ileti gönderimini sağlayabilirsiniz.

TÜRMOB KEP tüm kullanıcılarına, ekleri ile birlikte toplam büyüklüğü 10 MB altında olan orijinal KEP iletilerinin gönderimini ve alımını garanti eder.

Gelen veya Delil kutusuna iletillen KEP gönderilerinize dair bilgi delillerinizin düşmesi gerekmektedir.

Eğer iletildiğine dair bilgi delilliniz Gelen veya Delil kutunuza düşmediyse ve iletinizi giden kutusunda göremiyorsanız 24 saat bekleyiniz.

TÜRMOB KEP, iletilmeyen KEP’leri 24 saat içerisinde otomatik olarak 3 defa iletmeyi deneyen bir sisteme sahiptir.

24 Saat geçtikten sonra kendi KEP adresiniz, gönderim sağladığınız KEP adresi, saat ve tarih bilgisini içeren bir iletiyi turmobkepdestek@luca.com.tr adresine göndermeniz durumunda uzman arkadaşlarımız durumla ilgileneceklerdir.

KEP kota bilgilerinizi öğrenmeniz için KEP adresinizi de belirterek turmobkepdestek@luca.com.tr adresine mail iletmeniz gerekmektedir.

KEP iletinin ekinde ve içerisinde her türlü veri/dosya formatı gönderimi mümkündür.

KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkân sağlayan bir sistemdir. PTT KEP sistemi genel e-posta hizmetlerinden farklı olarak,

E-postaların ilgili kişiye gönderilip gönderilmediğini,

Gönderilmişse ulaşıp ulaşmadığını,

Gönderilen e-postaya erişilip erişilmediğini,

E-postanın iletilme zamanını tespit eder,

İçeriğin değişmediğini garanti eder,

Hukuken geçerli delil seti oluşturur.

KEP işlemlerin elektronik ortamda yapılmasından dolayı aşağıda sıralanan ilave avantajlar da sağlamaktadır.

Zaman kazancı

Kâğıt arşiv kazancı

Maliyetin azalması

Resmi ve ticari işlemlerin hızlı yapılması

Ticari faaliyetlerin verimli yürütülmesi

Çevrenin korunması

Bir elektronik postanın;

Ne zaman,

Kim tarafından,

Hangi KEPHS tarafından gönderildiği,

Hangi KEPHS tarafından kabul edildiği,

Kimin posta kutusuna ne zaman teslim edildiği,

Ne zaman kim tarafından açıldığı/okunduğu,

ile ilgili verileri barındırır.

Gönderilen iletinin delillerine gönderilen iletinin altında yer alan “Deliller” kısmından ulaşılabilir. Ayrıca iletiye ait delili bu kısımdan indirebilir, ‘Delil Doğrulama’ bölümünden doğrulayabilirsiniz. Yine posta kutunuzda yer alan Delil kutusundan da delillere ulaşabilirsiniz.

Hayır, teslim delili gelmeden KEP iletiniz gönderilmiş sayılmaz.

Evet. Göndereceğiniz e-postaların gönderi ve alındı onayı kesin olarak gönderildiğinde delil yerine geçmektedir.

Tüzel kişilerin KEP rehberinde bulunmaları kanunen zorunludur. Gerçek kişilerin ise KEP Rehberinde kayıtlarının bulunması isteğe bağlıdır.

KEP sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı, kurumlar ve şahıslar arasında elektronik posta ile gönderilip alınabilmektedir. Başka bir deyişle yasal geçerli olarak elektronik yazışma ve bildirim (beyanname, bildirge, başvuru, bildirim, ihtar, ihbar, vb.) yapılabilmektedir.

Kurum içi ve kurumlar arası yazışmalar, kamu kurumları ile özel sektör kuruluşları, vatandaşlar (gerçek ve tüzel kişiler) arasındaki her türlü yasal bildirim yapılması, belge gönderilmesi, elektronik fatura gönderilmesi, banka yatırım/kredi/kredi kartı hesap ekstreleri, online alışveriş siparişleri ve diğer her nevi sipariş gönderilmesi/alınması, dilekçe, başvurular, sözleşmeler, ihale teklifleri gibi sayısız alanda kullanılabilmektedir.

Kâğıt, arşiv, postalama ve işlem maliyetlerinin düşürülmesi ve zaman kayıplarının azaltılmasıyla bürokrasinin daha etkin işlemesine, resmi ve ticari işlemlerin hızlı yapılmasına, ticari faaliyetlerin verimli yürütülmesine ve çevrenin korunmasına yüksek oranda katkı sağlamaktadır.